Нападателят е застрелян от органите на реда

Четирима полицаи са убити с нож в полицейската префектура на Париж. Нападателят е техен колега, който впоследствие е застрелян от силите на реда.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Разследва се версията за личен конфликт, уточняват полицейски източници. Нападателят е убит в двора на префектурата. Той е работел в дирекцията за разузнаване.

Нападението е извършено вътре в емблематичната сграда, разположена в историческия център на френската столица, близо до катедралата „Нотр дам”.

Френският президент Еманюел Макрон посети полицейската префектура.

Елисейският дворец каза, че държавният глава иска да направи жест на солидарност и подкрепа за всички служители в полицията. В префектурата отидоха също премиерът Едуар Филип, вътрешният министър Кристоф Кастанер и столичният прокурор. Парижкият кмет Ан Идалго изрази в Twitter съболезнования към роднините на загиналите.

„Заподозреният, който също е сред убитите, започнал атаката в собствения си кабинет. След това се придвижил към други части на полицейския участък. Убил е четирима души, чиито постове все още не знаем. Мотивите засега не са ни известни. Колегата, който е извършил това, е служител от 20 години. Работи в административната част на разузнаването. Определено не е имало никакви индикации, че ще направи нещо подобно”, заяви Лоик Траверс, представител на профсъюза на полицаите.

„Нашите служители ще проведат възможно най-детайлно разследване, за да открием истината. Сърцата на всички колеги се късат от това, което се случи тук. В нашия дом, в полицейската префектура", заяви Кристоф Кастанер, министър на вътрешните работи на Франция.

Френски медии твърдят, че полицаят наскоро бил приел исляма. 45-годишният служител бил по произход от задморските провинции на Франция. Служел е поне от 2003-а година в IT отдела на полицията. Бил трудоустроен, като според някои медии е бил глух. 

В сряда около 30 000 полицаи излязоха на протест във френската столица. Те недоволстваха от условията на труд и ниското заплащане. 48 служители на полицията са се самоубили от началото на годината.

Кореспондент: Петя Желева 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.