Говорят Николай Тишев от БСП и Димитър Николов от ГЕРБ

„Влизаме в тази предизборна битка, защото въпреки географските предимства и добрата инфраструктура на града, Бургас не може да покаже пълния си потенциал. За съжаление изоставаме икономически през последните години. Губим млади хора, които се местят в други населени места. Това означава, че моделът на ГЕРБ вече не работи. Трябва ни ново управление, което да привлича големи инвеститори, които да гарантират високо заплащане. Трябва ни община, която да може да се справи с битовата престъпност. Вярвам, че с общи усилия можем да превърнем Бургас в град на растежа”, заяви кандидатът за кмет на Бургас Николай Тишев от БСП.

„Проведох безброй срещи с хората. Всички са категорични, че трябва да продължим да работим. Има няколко основни направления, по които трябва да се фокусираме. Едно от тях е здравеопазването. Вече е факт новият медицински факултет. Имаме нужда от изграждането на нова Университетска детска болница. Друго, на което трябва да обърнем внимание, е качеството на образование”, каза още Димитър Николов, кандидат на ГЕРБ за кмет на Бургас.

Четвъртият по големина град се ръководи от Николов от 2007-а година. Повечето хора споделят, че Бургас се е променил към добро. Бургазлии обаче се оплакват от честите обгазявания и шумът от самолетите.

Кои са сериозните проблеми в морския град?

„Чистота на въздуха е болезнена тема, откакто беше изграден Нефтохимическият комбинат. Опитвам се да се преборя със законодателство. Кметът трябва да има право да взима решения, относно предприятията, които се изграждат. Въпреки всичко, Бургас е може би единственият град, който има собствени мониторингови станции за измерване на качеството на въздуха. Местната власт няма как да се справи с проблема без подкрепата на държавните институции”, поясни Димитър Николов.

Според Николай Тишев основният проблем в Бургас е липсата на перспектива за младите хора и ниските заплати. „Това е проблем и на общината, защото целият административен капацитет е ангажиран с усвояване на евросредства и влагането им в инфраструктурни проекти. Наистина бургазлии имат право да се оплакват от качеството на въздуха. В РИОСВ-БУРГАС има три заявления за откриване на площадка за горене на  битови отпадъци. Това сериозно би влошило обстановката. Проблемът е прехвърлен за обсъждане в София. Задал съм въпрос към министъра на околната среда и водите Нено Димов и очаквам на 11-ти да дойде в Народното събрание и да отговори дали ще разреши на Топлофикация-Бургас да изгаря боклуци. Ще бъде направено и обществено обсъждане”, заяви Николай Тишев.

Димитър Николов поясни, че е категорично против създаването на подобна площадка и общината е готова да протестира.

Има ли перспектива за младите в града и какво е нивото на здравеопазване и образование?

Николов  допълни, че не е съгласен с това, че в града няма перспектива за младото население. „Изградили сме 15 детски градини и 2 училища. В момента подготвяме 3 нови проекта. Децата на Бургас се увеличават и ние сме длъжни да им осигурим нормална среда. Стараем се образованието да става все по-добро. Със сигурност ще бъде открит филиал на УАСГ. Важно е да привличаме студенти”, каза още поясни Димитър Николов.

Според Николай Тишев здравеопазването не е на високо ниво. „Масово бургазлии се лекуват в София и Пловдив. В нашата програма сме заложили, че общината трябва да помага и на здравеопазването, и на образованието. Важно е не само колко студенти учат в Бургас, а и колко остават да живеят в морския град, след като завършат”, поясни кандидатът от БСП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.