Над 500 гости събра премиерата на филма в София

Новият български филм „Писма от Антарктида” от днес може да се гледа на 58 кино екрана в над 30 града в цялата страна.

Преди броени часове той спечели сърцата на над 500 гости на официалната си премиера в София. Сред най-големите достойнства на лентата зрителите определиха екранния дует между Ирмена Чичикова и малкия Симеон Ангелов в главните роли на майка и син, между които стои една голяма лъжа. Адмирациите на публиката получиха и актьорите Диана Димитрова, Диана Любенова, Мая Бабурска и Иван Стаменов, както и режисьорът Станислав Дончев и сценаристите Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов. Автентичния дух на Антрактида на събитието и екрана пък пренесе големият полярен изследовател проф. Христо Пимпирев. Операторът Мартин Димитров бе поздравен и за първата международна награда за филма, която донесе преди дни от фестивала „Златно око” в Тбилиси.

„Писма от Антарктида“ - премиерата на филма в София (ГАЛЕРИЯ) 

 „Писма от Антарктида” разказва историята на 33-годишната Диана (Ирмена Чичикова) и 8-годишния й син Ники (Симеон Ангелов) и една голяма тайна между тях – водена от любовта и страха, майката не събира сили да съобщи на детето, че баща му е загинал при катастрофа. Тя лъже, че той е на експедиция в Антарктида и от негово име изпраща писма и колети. Остава да разберем ще намери ли смелост Диана да каже истината на сина си, ще излезе ли лъжата извън контрол, през какво ще преминат двамата и ще й прости ли детето.

Част от снимките на филма наистина са направени на ледения континент по време на българска експедиция до остров Ливингстън. В ролята на ръководител на българските полярници е самият проф. Христо Пимпирев, който играе себе си. С кадрите, заснети от оператора Румен Василев на Антрактида, филмът създава прецедент в световното игрално кино.

На финала звучи една от най-личните композиции на Владимир Ампов – Графа – „Последната песен”. Музиката към лентата е на един от най-обещаващите български филмови композитори – Александър Костов.

Продуценти „Писма от Антарктида” са Станислав Дончев и Теодора Стоилова от Dynamic Arts, които също стоят зад успеха на „Дъвка за балончета”. Копродуценти са Trafaret Films и Zoom Art. „Писма от Антарктида” е създаден с подкрепата на Национален филмов център.

Трейлърът на „Писма от Антарктида” можете да гледате тук.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си