Специално интервю за „Плюс-Минус. Коментарът след новините” даде председателят на парламента в Скопие

Следващата седмица, на 17 октомври, Европейският съвет трябва да реши дали да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания. Специално интервю за „Плюс – Минус” даде председателят на парламента на Северна Македония - Талат Джафери. С него в Скопие разговаря Иво Тодоров.

Талат Джафери е сред активните политици на Северна Македония. Бил е депутат и министър на отбраната.

ОФИЦИАЛНО: България подкрепя членството на Македония под условие (ОБЗОР)

„Смятам, че и досегашните изяви, както и разположението на политическите сили в България, ясно показват, че България няма намерение да попречи на Северна Македония за началото на преговорите за членство в ЕС”, заяви Талат Джафери. „Въз основа на договора за добросъседство, който беше подписан между двете държави. В този процес беше пределно ясно казано от страна на България, че няма да се противопостави на това членство. Това и очакваме”, заяви Джафери.

„Очакваме подкрепа и от Гърция. От последните изяви на гръцкото правителство смятаме, че няма причини да попречат на република Северна Македония за членство в ЕС. Очакваме подкрепа и от Гърция”, допълни Джафери.

Заев: В интерес на България е да сме членка на НАТО и да влезем в ЕС

Той призна, че в двете съседни държави може и да има хора и политически обекти, които да не са доволни от добрите междусъседски отношения, което обаче не влияе на държавните институции.

„От значение е само, че институциите и в двете държави са в подкрепа на членството на Северна Македония в ЕС. Няма знаци за пречене”, каза Джафери.

Цялото интервю гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.