Конференцията, организирана от полуфиналистите в ПРОМЯНАТА „АСИСТ – Помагащи технологии“, представя технологични иновации, позволяващи на хората с тежки увреждания да говорят

Над 100 000 деца и възрастни в България имат затруднения в говора и комуникацията. Това са хора с детска церебрална парализа, аутизъм, интелектуални затруднения, амиотрофична латерална склероза, мускулни дистрофии, инсулти, Алцхаймер и Паркинсон, синдром на Рет и др.

Всички те имат нужда от средства за допълващата и алтернативна комуникация, за да водят нормален живот. Те дават огромни възможности за комуникация на всички. Тези средства могат да са най-различни - разпечатани символи, табла за комуникация, софтуер за комуникация, синтезирана реч, контрол с поглед или контрол с мисъл.

От години Фондация „АСИСТ - Помагащи технологии“ – полуфиналисти в ПРОМЯНАТА 2016 – се занимават с популяризирането и адаптирането на тези технологии в България, защото са убедени, че възможността за общуване и себеизразяване е важно право на всеки човек

За втора поредна година те организират и международната конференция „Допълваща и алтернативна комуникация", с подкрепата на Министерство на образованието и науката и UNICEF България и със съдействието на Международната асоциация за допълваща и алтернативна комуникация ISAAC.

Целта на Конференцията е да запознае всички заинтересовани със световния опит и съвременните подходи и технологии за допълваща и алтернативна комуникация за деца и възрастни. На нея ще бъдат изнесени пленарни доклади за съвременните подходи, методи, технологии и добри практики, представени от водещи експерти от САЩ, Норвегия, Израел и Полша. Ще бъдат организирани дискусии за политиките в България, свързани с допълваща и алтернативна комуникация в областта на приобщаващото образование, ранната интервенция и социалното подпомагане. Ще бъде споделен опитът на българските специалисти, както и личният опит на хора с увреждания, чийто живот е бил променен към по-добро, благодарение на помагащите технологии. Участниците в конференцията ще могат да посетят организираната изложба и демонстрации на най-съвременните средства за допълваща и алтернативна комункация, представени от водещи световни фирми.

Конференцията ще се проведе на 4-6 ноември 2019 г. в парк-хотел „Москва“ и е предназначена за логопеди, ресурсни учители, специални педагози и психолози, хора с увреждания и техните семейства, преподаватели, студенти, както и представители на институциите в България.

Регистрация е отворена до 25 октомври 2019 г. на сайта на: aac2019.assistfoundation.eu/