Други блокираха бул. "Княгиня Мария Луиза"

Протест, блокада и заплаха за окупация на здравното министерство. Това е равносметката след днешния  протест на медицинските сестри в София. Недоволните здравни работници  преговаряха повече от четири часа със здравния министър Кирил Ананиев.

За пореден път здравни работници протестираха с искане за по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. Срещата между здравния министър Кирил Ананиев и протестиращите медици продължи около 4 часа. Стана ясно, че двете страни са се договорили, а министър Ананиев е поел ангажимент да изпълни много от исканията на протестиращите. Те поставиха едномесечен срок на Ананиев да изпълни исканията им и заявиха, че за последен път му гласуват доверие.

Студенти по медицина излязоха на протест пред здравното министерство

„Ние протестираме от края на февруари – началото на март, вече седем месеца сме лъгани, уморихме се да слушаме лъжи”, коментира Елена Тонева, медицинска сестра от София.

Протестът на медицинските специалисти беше подкрепен и от бъдещи лекари.  „Подкрепяме ги,защото сме в същата ситуация - много ниско заплащане,много лоши условия на труд”, каза Даниел Стоянов, студент по медицина.

Представители на недоволните здравни работници бяха поканени на среща с Кирил Ананиев. Докато част от протестиращите разговаряха със здравния министър в сградата на ведомството,останалите блокираха движението и пропускаха автомобилите на интервали. Срещата продължи с часове като междувременно една от преговарящите медицински сестри изпрати SMS, в който заявява, че разговорите са приключили,но те няма да напуснат сградата, докато цитирам не започне реалното решаване на проблемите. Малко след това стана ясно, че са се отказали от намеренията си.  „Казахме, че няма да напуснем, но не сме се барикадирали”, каза Мая Илиева.

„Имаме уверението, че Министерството на здравеопазването наистина ще подкрепи тези законови промени, които касаят отделни съсловни организации за всяка една регулирана медицинска професия”, заяви един от протестиращите медици.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook