Това се посочва в доклад на Европейска агенция за опазване на околната среда

Лошото качество на въздуха през 2016 г. е довело до най-малко 400 000 преждевременни смъртни случаи в Европа, а почти всеки европеец, който живее в град, е изложен на замърсяване, което надвишава здравословното ниво. Това се посочва в доклад на Европейска агенция за опазване на околната среда, съобщава БГНЕС.

Авторът на доклада и експерт по качеството на въздуха Алберто Гонсалес Ортис оценява, че въпреки че нивото на опасни и вредни частици в градовете намалява, това не се случва достатъчно бързо. Той подчерта, че стандартът на Европейския съюз все още не е достигнат и ние сме далеч от стандартите на Световната здравна организация.

Какво дишаме? 3 български града с мръсен въздух

Европейското законодателство изисква държавите-членки да оценят риска от редица замърсители, включително озон и прахови частици, и да предприемат подходящи мерки. През юли Европейската комисия поиска от Европейския съд да предприеме действия срещу Испания и България заради лошото качество на въздуха в тези страни, предупреждавайки, че техните власти не са успели да защитят гражданите си от замърсяване.

МРЪСЕН ВЪЗДУХ: Какво дишаме и какви са рисковете за здравето ни?

През 2017 г. 16 от 28-те държави-членки на ЕС съобщиха за поне един случай, показващ, че тяхното ниво на въглероден диоксид е по-високо от установената от закона средно годишна концентрация в ЕС. Този списък включва Франция, Белгия, Холандия, Испания, Германия и Обединеното кралство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.