Млада българка избра нестандартен начин да се опълчи на това, което човекът причинява на околната среда

Сана е млада, креативна и документира проблемите на околната среда в клипове. Тя е българка със сирийски корени и избра нестандартен начин да се опълчи на това, което човекът причинява на природата. Сана направи кавър на парчето на американската певица Били Айлиш – „Bad guy” - пародия с послание и мисъл за околната среда.

Амазонската джунгла гори. Ледниците се топят, а тонове боклук заливат Европа. Земята се върти в порочен климатичен кръг под гигантски натиск, задъхана от парникови газове.Часовникът на апокалипсиса отмерва две минути до края на света, но плашещото бъдеще още не е предрешено, убедена е 30-годишната Сана.

Екоактивисти заляха с червена боя бика пред "Уолстрийт" (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Когато гледах нейния клип, ми се стори, че трябва да бъде за нещо, което те е побъркало, което те е накарало буквално да се въртиш в кръг по земята, да си лош. За мен това е, всичко онова, което ние правим на природата. Това, което се случва с околната среда. Най-вече човешкия отпечатък. Било то дренирането за нефт, което правим навсякъде, било то замърсяването от пластмаса”, посочи още младата българка.

„Ако се замисляме какво ще остане след нас, нямаше толкова много да дренираме земята, за да вадим полезни изкопаеми, газ и нефт. Нямаше да замърсяваме толкова въздуха и да хабим ресурсите на планетата. Щяхме да действаме от друго място”, споделя Сана.

Климатичната катастрофа се ускорява

На въпрос дали посланията в нейната песен могат да бъдат чути от политиците, тя отговаря: „Аз може би се опитах да събудя обикновените граждани. Това, което имаме в момента е нашият дом и просто трябва да направим така, че той да е максимално здрав. По този начин ще оцелее колкото се може по-дълго, преди да стане следващия голям катаклизъм, за който учените ни предупреждават”, добавя Сана.  

Бащата на Сана е сириец, а тя за последно е била там преди да избухне гражданската война през 2010-та година.

„Къщата на леля ми, на чичо ми, всички са сринати със земята. Просто няма нищо от това, което имаше преди. Сирия беше една изключително приятна страна. Не съм ходила толкова по Арабския свят, освен в Сирия, но съседният град до нашия, беше християнски. Имаше абсолютен баланс между християни и мюсюлмани. Не е имало никакви конфликти вътре в страната. Освен това в Сирия се намират едни от най-старите църкви в света. Тогава си спомням, че планирахме да отидем до един храм, от времето на Исус. Тогава бях много радостна, обаче сега и него го няма. Всичко е бомбардирано”, допълни Сана.

Ердоган заплашва с рестарт на операцията в Сирия, ако сделката не бъде спазена

Рефрен от неиния клип ни призовава: „Направи промяна, просто направи промяна. Направи нещо, което би донесло промяна”.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.