Сценаристката Милена Фучеджиева и актрисата Мариана Миланова за историите от прехода в "Пътят на честта"

„Пътят на честта” е социално ангажиран сериал, който засяга много общественозначими теми. В сюжетните линии се засягат въпросите за корупцията и за изсветляването на бизнеса. В студиото на „Плюс - Минус. Коментарът след новините” гостуваха сценаристката Милена Фучеджиева и актрисата Мариана Миланова.

Разтърсващи срещи и тайни в „Пътят на честта”

„Аз мисля, че така наречените „мутренски години” определено са интересни на хората, защото виждам интереса на зрителите. Освен това с партньорката ми Елена Иванова, с която сме съсценаристки на сериала, много мислихме какво да включим в него и си дадохме сметка, че точно тези години – от 95-та до 98-ма,  в които сериала се връща в ретроспекциите, когато е фалитът на банките и най-голямата контрабанда за Югоембаргото са най-интересни. Затова имаме и толкова връщане в миналото. Всичко, което сме включили по тези теми е вдъхновено от живота. Например героинята на Мариана, която  е бивша  митничарка, дойде от съвсем реална личност, това е далечен прототип на Шинка Матова, която е убита показно през 2005 г. Тя е работила за СИК. Митничарка, която е живеела доста баровски”, разказва сценаристката Милена Фучеджиева.

Скандал с Калоян тласка Лора към отчаяно решение тази седмица в "Пътят на честта" по NOVA

„Много е погрешно мнението, че трябва да изиграеш някакъв образ. Когато играеш дадена роля, ти си ти. Единственото, което ме свързва с тази роля, че Мария е прекарвала тирове с цигари, а аз съм предлагала сакове с мои дрехи на битака. Това е единствената връзка. Извън шегата, аз съм живяла в тази епоха. Това наистина бяха едни грозни и вълчи времена. Много пъти съм се ядосвала, че съм актриса поради лошото финансово състояние на професията въобще. Но мислейки си за това време, се чувствам и благодарна. Докато аз съм се занимавала с театър, някакви хора са се занимавали с куфарчета, фалшиви фирми, забогатели са изведнъж. Дори май имам и такива колеги”, заявява актрисата Мариана Миланова.

Разбити сърца в „Пътят на честта“

„Сега влязохме вече  в ЕС и по друг начин стоят нещата. Няма я тази контрабанда. Но е много важно тази вечер какво ще се случи в сериала. Това ще е преломен момент за семейство Станкови. И фактически това е бил преломен момент в живота на страшно много българи, защото масово хората си губят спестяванията в онези времена. Петнадесет банки обявяват фалит 97-98 година. Така че вашите родители помнят със сигурност”, казва Милена Фучеджиева.

Галя Александрова: Бонка не осъзнава колко лоша е всъщност

„Много е трудно да съхраниш себе си в такива времена, защото ти си белязан с това минало. То е като този белег от Мантуто, който имат повечето хора. Не може да се изтрие. Някъде са подписани договори, някъде са останали неизпълнени задължения. И ти оставаш длъжник завинаги. Колкото и да се опитваш да преминеш от сивия в прозрачния бизнес, миналото те преследва. Точно това се случва и в нашия сериал. Героинята ми се опитва да има прозрачен бизнес, но след появата на Киро Християнина, тя изпада в ужас. Защото той отново я връща в миналото. Някой винаги знае истината. Това са бивши мутри, които не могат да променят модела си на мислене. Не всички. Но повечето”, разкрива Мариана Миланова.

Любовни неволи и нови разкрития в „Пътят на честта“

„Това е много тежко наследство. Но зависимостите на тези хора никога няма да се прекъснат. Нашето поколение ще ги изчисти тези неща. Аз много не вярвам в кодекса на честта.  Ако смъртта е чест, тогава да. Така че ни чака изключително интересен епизод”, призна Милена Фучеджиева.

Какво още разкриха Милена Фучеджиева и Мариана Миланова за „Пътят на честта”, можете да видите във видеото на „Плюс – Минус. Коментарът след новините.”

Всичко за сериала и неговите герои следете на страницата на NOVA, както и във Facebook.