Заложено е увеличение с близо 395 милиона лева

400 милиона лева повече за здраве. Допълнителните средства са в бюджета на касата за догодина. Така общо фондът ще разполага с общо 4,745 милиарда лева.         

Според разпределението по пера най-много ресурс ще има за болниците. Повече от половината от допълнителните средства ще отидат за лечебните заведения, като с тези пари се очаква да се увеличат и заплатите на медицинските специалисти. Повече пари ще има и за първичната и специализираната извънболнимна помощ. Увеличават се и разходите за изследвания, дентална помощ и лекарства.

В ръцете на ненонатологът Лиляна Куздова е поверен живота на стотици малки пациенти. "Натовареността е много голяма в отделението. Необходими са млади хора, които да продължат работата в отделението", каза д-р Куздова от Неонатологичното отделение в МБАЛ-Шумен.

Новината, че лечебните заведения ще получат с 233 милиона повече в сравнение с миналата година, е добре дошла за шуменската болница. Допълнителното финансиране обаче едва ли ще реши проблемите на болницата, въпреки отпускането на 233.

Ананиев: Ръстът на разходите за здравеопазване за 2020 г. ще бъде около 500 млн. лв.

"Това увеличение на средствата ще ни позволи да увеличим и възнагражденията. От друга страна, обаче да не забравяме, че болницата има и задължения. Увеличават се парите, но в същото време се увеличават и всички останали разходи", каза още изпълнителният директор на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

Резерви имат и пациентските организации.Те единствени се въздържаха да гласуват  проектобюджета на Здравната каса.

"Макар и увеличен с 400 млн.лв., този бюджет ще отиде в една нереформирана система, което за нас е голям проблем. Доплащането е твърде голямо на фона на това, което плащаме като осигуровки", заяви Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

"Наблюдава се ръст във всички елементи на здравноосигурителните плащания, свързани с болнична помощ и лекарства. Не виждам основания за тревога от страна на представителя на пациентските организации", добави председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Оказа се,че една от планираните промени,които засягат хората с увреждания, няма да стане факт от 1 януари. Става въпрос за медицинските изделия и помощните средства, които касата трябва да започне да отпуска. Промяната трябва да влезее в сила най-късно до 30-ет юни, а дотогава отпускането на медицински изделия ще става по стария ред през Агенцията за социално подпомагане. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.