Той е открит в родното му село

Полицията залови 18-годишния Мартин Шахънски, който избяга от затворническо общежитие във вторник. Лишеният от свобода е задържан в родната си къща в пловдивско село.

Полицията открива Мартин Шахънски в родната му къща в село Калояново. „Още от вчера наблюдавахме жилището. При опит да избяга е задържан”, каза старши комисар Николай Димов.

В селото видели Мартин да се прибира. Пред съседи дори се похвалил, че е дошъл от Смолян с такси.

Издирват 18-годишен избягал затворник (ВИДЕО+СНИМКИ)

18-годишният Мартин е осъждан многократно за кражби и грабежи. В момента излежава присъда от 2 години и 9 месеца отново за кражба в Затворническото общежитие от открит тип над Смолян.

„Той ще бъде привлечен към наказателна отговорност за това, че е избягал от затворническото общежитие. Предстои разпит на множество свидетели. Всички, които са били на смяна в затворническото общежитие ще бъдат разпитани”, заяви Недко Симов – зам.-окръжен прокурор, Смолян.

 

А зад бягстватата, стой липса на служители, смята Ивайло Григоров – председател на Синдиката на служителите на затворите. „След промените в закона се получи така, че нивото на охрана и охранителна техника не отговарят на нуждите. На места биват охранявани от по 1-2-3 служители над 100 лишени от свобода”, каза той.

Такава била и ситуацията във вторник по време на бягството, казва Григоров. Трима охранители отговаряли за около 150 лишени от свобода.

Сега Мартин ще продължи да излежава присъдата си, но от родното му село не вярват, че това ще му помогне да се поправи, защото бил такъв от малък. „Не е било агресивно дете, но си крадеше. И съучениците му се оплакваха, че е крал”, каза съседката Катерина Зайкова.

В сряда в родния дом на лишения от свобода екип на NOVA не успя да открие никого.

А междувременно – за да намалеят случаите на избягали затворници, служителите на затворите са категорични – трябва да се вземат спешни мерки и охранителният състав да се увеличи.

Репортери: Владислава Тричкова и Благой Бекриев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.