Щетите не са по-големи от предходни години, отбеляза тя

Изплатени са обезщетенията на стопаните за пропаднали площи от градушки и други климатични събития, съобщи във Велико Търново министърът на земеделието Десислава Танева, цитирана от БТА. Тя подчерта, че за първи път обезщетенията са изплатени в рамките на същата календарна година, преди две седмици. Общата сума е малко над 4 милиона лева за засегнати площи в размер на сто хиляди декара, каза министърът и отбеляза, че щетите през тази година не са по-големи от предходни години.

Танева: На първо място сме в Европа по събиране на опаковки от растителна защита

Министър Танева посочи, че е готов нормативният пакет от мерки относно регулацията на животновъдните обекти и мерките за биосигурност. Те предвиждат всяко животно, отглеждано в България да бъде регистрирано, да бъде в стопанства, с определени нива на биосигурност.
Дори в личните стопанства домашните свине трябва да са регистрирани, не могат да бъдат отглеждани свободно, а в пространства, ограничени с огради и само до три броя, от порода свине за угояване, каза още тя. Всяко стопанство трябва да попада в обхвата на официален ветеринарен лекар, а всяко населено място чрез Областната дирекция за безопасност на храните трябва да има сключен договор с участъков ветеринарен лекар, който да извършва контрола, превенцията, и където се налага лечение, като този регламент включва и личните стопанства, посочи Танева. Министърът отбеляза, че предстои планираните мерки да бъдат коментирани с неправителствения сектор, а на 4 ноември те ще бъдат качени на сайта на министерството за обществено обсъждане.

Танева: Над 26 хил. български стопани ще пострадат, ако се намали обвързаното плащане в земеделието

Министър Десислава Танева изнесе публична лекция пред студентите от Стопанския факултет на Великотърновския университет на тема "Ролята на Общата селскостопанска политика в развитието на българското земеделие". Тя посочи, че България иска запазване на бюджета за общата селскостопанска политика, заедно с още 19 държави от ЕС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.