Арестите идват след убийството на лидер на групировката в Северозападна Сирия

Турските сили за сигурност задържаха 20 заподозрени, свързани с терористичната групировка ИДИЛ в Анкара, съобщава БГНЕС.

Всички арестувани са чуждестранни граждани. Те са били заловени в скривалищата им, разпръснати из града, и ще бъдат насочени към миграционния офис за депортиране.

Тръмп: Лидерът на ИДИЛ умря като куче, заедно с три от децата си

Арестите идват след убийството на лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади в Северозападна Сирия от американските военни в неделя.

Американските спецчасти убиха лидер на ИДИЛ в Сирия

Турция е депортирала над 5 000 заподозрени членове на ИДИЛ и 3 290 чуждестранни терористи от 95 различни страни през последните години, ликвидирайки терористични клетки и охранявани къщи. Въпросните са предоставяли логистична помощ на терористичната групировка в Сирия и Ирак или са планирали атаки вътре в страната.

Усилията на страната срещу ИДИЛ я превърнаха в основна мишена за терористичната групировка, която извърши множество атаки с оръжия и бомби, насочени към силите за сигурност и цивилни лица. Сред тях е и най-смъртоносната терористична атака в страната, при която загинаха 102 души и бяха ранени 400 други в самоубийствен двоен атентат в столицата Анкара на 10 октомври 2015 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook