Днес в него учат около 1000 деца

В деня на народните будители освен да си спомним за онези, „събудили” България през вековете, винаги се оглеждаме и за будителите на нашето време.

Директорът на 145 ОУ „Симеон Радев” успя да го спаси от закриване и да го превърне в едно от десетте най-добри училища у нас.

Преди 15 години учебното заведение е било пред закриване, днес тук учат около 1000 деца. Антоанета Михайлова е директор на училището от 1998-ма година, но прекрачва прага му много по-рано, едва завършила университет.

„Започнах като учител по биология. Много бързо се развиха нещата при мен, имах предложение да стана директор”, разказа тя.

Казва, че децата са нейният коректив и стимул в работата. Училище „Симеон Радев” е създадено  през 1988-ма година като едно от най-иновативните за времето си. Учениците идвали от всички краища на София и наброявали повече от 1500.

Отбелязваме Деня на народните будители

„В началото се изучаваха източни езици – китайски, корейски, японски, имаше голям интерес, може би сме първото училище в България с източни езици. След това имаше един период, в който започна отлив на ученици”, разказа Михайлова.

Годините от 2000-а до 2006-а  са тежки за учителите в 145-то училище. Въпреки трудностите Антоанета Михайлова не се отказва и връща учениците в старите класни стаи и училището се става сред най-добрите в България.

През 2013 година училището е преобразувано от средно в основно заради големия брой желаещи.

Училището има изготвен проект за реконструиране и ремонт, финансиран от училището и родители, но липсват средства за реализирането му. Въпреки това учителите се опитват максимално да приковават вниманието на децата в час.

Целия репортаж гледайте във видеото 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.