Инициативата е част от партньорството на УНИЦЕФ и Нова Броудкастинг Груп в подкрепа на кампанията на „С очи за всички“

Сутрешният блок на NOVA – „Здравей, България“, стартира поредица репортажи, посветени на различните таланти на деца и младежи с увреждания в България. Опитните журналисти на NOVA ще покажат на зрителите вдъхновяващите им истории за постижения и успехи, въпреки трудностите, с които се налага да се справят ежедневно. Те са част от кампанията на УНИЦЕФ „С очи за всички“, с която световната организация отбелязва 30-годишнината от подписването на Конвенцията за правата на детето и правата на децата, младежите и младите хора с различни способности в България.

Около 15% от населението в света живее с увреждания. 95 милиона деца имат увреждания, от които 13 милиона са с тежка степен. В България предполагаемият брой на децата със специални нужди е около 32 000. Около 10 000 от тях не посещават учебни заведения, а по-голямата част от младежите с увреждания на възраст между 15-24 г. не са заети с работа. Въпреки усилията на държавите и институциите, тези деца остават невидими за очите на обществото.

В продължение на месец репортерите на NOVA ще насочат камерите към „невидимите“ деца, за да ги представят на широката аудитория и да разкажат техните житейски истории. В първата от тях главен герой е Петко от Пловдив, който има физическо увреждане.

Въпреки че детството му преминава в различни институции, той не допуска това да възпре неговото развитие. Откакто е студент, Петко живее самостоятелно, защитава успешно бакалавърска степен и в момента следва магистратура. Работил е към Център за независим живот, а сега е "анализатор на данни" в телекомуникационна фирма. Отскоро Петко има съпътстващи нелеки здравословни проблеми, но продължава да прави нови вълнуващи неща - изкачил е връх Мусала, летял е с парапланер и активно играе баскетбол. С неговата вдъхновяваща история зрителите на NOVA ще се запознаят в днешния епизод на „Здравей, България“.

„Бих описал себе си, като силен и корав човек. Човек, гледащ напред, когото трудно нещо би сломило. Ако съм режисьор на свой филм, искам хората да знаят, че краят ще бъде щастлив с много поучителни истории за това как хората да бъдат по-добри, по-смирени и по-умни“, споделя Петко.

„Гордея се с това, че познавам силни и борбени хора, които гледат напред също като мен. Спортуваме заедно, излизаме заедно.“ Новата страст на Петко е баскетбола. Три пъти седмично е в залата и винаги дава всичко от себе си. Вече има и участия в турнири.

В студиото на „Здравей, България“ гостуваха Елена Петрова, лице на кампанията на УНИЦЕФ „Месец на родителите“, посветена на родителите на деца с увреждания и Вера Рангелова, директор на Програма за ранно детско развитие на УНИЦЕФ, които споделиха какъв е фокуса на благородната кампания.

„Младите хора имат нужда от кураж и сила, за да могат да реализират своите способности и най-вече ние трябва да се погрижим средата, в която живеят, да бъде подходяща, за да им позволи да разгърнат потенциала си“, категорична бе Вера Рангелова.

„Фокусът на кампанията е не да се вглеждаме в уврежданията на децата и младежите, а да разберем какво се крие отвътре. Всяко от тези деца има заложби и способности и ние като общество трябва да се стремим да променим и адаптираме отношението си към тях“, допълни Елена Петрова.

Какви са бариерите, които среща в живота си Петър, какво го стимулира да продължава напред, какво го кара да се чувства истински щастлив, гледайте във видеото на „Здравей, България“

Кампанията на УНИЦЕФ „С очи за всички“, която е медийно подкрепена от Нова Броудкастинг Груп, цели повишаване информираността, разбирането и чувствителността по отношение на правата на децата, младежите и младите хора, живеещи с увреждания.