Официално в длъжност встъпиха и новите районни кметове

След вота, местната власт в София вече положи клетва. От ГЕРБ си спечелиха 27 общински съветници след изборите. След тях се нарежда опозицията на БСП с 15 заети кресла. „Демократична България” ще има 12 общинари. Неофициалният партньор на мнозинството на местно ниво е ВМРО - с 4-ма души. Така ГЕРБ си осигурява точно 31 гласа от общо 61 при вземането на решения. „Атака” влиза в управлението на София с двама души, един от които е Волен Сидеров. Един стол в съвета е запазен за независимия съветник Борис Бонев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Кой каква заплата получава в общината?

Кметът на София Йорданка Фандъкова взима процент от министерската заплата, което в случая означава 2900 лева. Председателят на Общинския съвет Елен Герджиков ще получава малко над 2300 лв. Заплатата на един общински съветник е почти 1400 лв.

Общинските съветници нямат право на безплатен паркинг или карта за градския транспорт. В общината служебен автомобил могат да използват различни направления, но колите не се разпределени поименно. Съветниците могат да работят и друго, но нямат право да сключват сделки свързани с общината.

Първият звънец за новия общински съвет удари. В следващите четири години новият випуск съветници ще трябва да изпълни това, което обеща преди да влезе на „Московска” 33.

Директорът на 119-то училище Диян Стаматов също застана на съветническата банка.  „Аз съм свикнал да бъда сред съвсем малки, млади хора, които са усмихнати с много позитивизъм. Тук нещата са много по-различни”, посочи Стаматов.

За четвърти път кметския пост на София пое и Йорданка Фандъкова. Тя отправи призив партийните интереси да останат на втори план, след тези на гражданите.

„Решенията, които ще взимаме са решения за града. Делението е лесният път.  Той често дава известност и слава, но не ни води никъде”, посочи Фандъкова.

Кои са новите лица в Столичния общински съвет?

Мир обявиха и от опозицията, но напомниха, че гласът им в общината ще се чува.

„Тук, вместо г-жа Фандъкова, можеше да стои г-жа Манолова, но само 20 000 гласа не ѝ достигнаха. Казвам това не, за да се дразним с управляващите, а просто да напомня, че София има променена политическа конфигурация”, коментира общинският съветник от БСП Калоян Паргов.

На тайно гласуване съветниците си избраха и председател. Начело на градския парламент отново застава Елен Герджиков от ГЕРБ с 33 гласа подкрепа. Кандидати издигнаха още БСП и Демократична България. Волен Сидеров си тръгна преди вота.

„След като изборът е зад гърба ни, основната цел е да работим всички заедно”, добави Елен Герджиков.

Борис Бонев от „Спаси София" поиска да бъде зам.-председател, но правилникът не го позволява, тъй като е избран като независим кандидат.

Какво казаха някои от новите общински съветници пред камерата на NOVA ден преди да встъпят в длъжност - вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.