Това твърди майката, която потърсила помощ на телефон 112

Жена твърди, че от Спешна помощ отказали да изпратят линейка на адреса й, след като 5-годишното й дете получило алергичен пристъп.

"В понеделник към 11 ч. детето ми получи странен обрив. Буквално за секунди обхвана цялото тяло. Ръцете, краката и други части бяха в отоци”, разказа в ефира на "Здравей, България" майката Любов Кръстева. 

Уплашена, тя се обажда на телефон 112. Оттам й обясняват, че дори и дойде екип, той няма какво да направи.  Диспечерът дори не задал въпроси за състоянието на детето, твърди жената. Посъветвали я да заведе детето до близката поликниника.

Лекарският съюз представя исканията си за финанси и политики в здравния сектор

Заедно със съседка водят детето в болница. В "Пирогов" поставят диагноза – алергична реакция, най-вероятно към медикамент, с който детето е третирано няколко дни по-рано.

„Реакцията от наша страна е абсолютно адекватна. Как майката обяснява, че обривът се разпространява за секунди? Това липсва на записа. Нищо не е споменато и за оток”, каза Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ.

Вчера тя е разговаряла с лекарите от "Пирогов". Те казали, че детето е постъпило там с четири пришки. Назначена му е адекватна терапия и състоянието му се подобрява.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Фалшиво ли е ТЕЛК решението на директора на пазарджишката болница?

"Държа да кажа, че спешна помощ обслужва спешни, животозастрашаващи ситуации, а даденият случай не е нито спешен, нито животозастрашаващ", категорична е Сунгарска. Алергичната реакция може да бъде спешно състояние, но когато е придружена с температура, задух или колапс. В случая майката не съобщава за никаква друга симптоматика, освен за пришки, допълва тя.

В понеделник на телефон 112 са постъпили 234 сигнала за спешна помощ, които са обслужени от 15 екипа.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.