Синдикати и работодатели в спор за това с колко се ощетяват хората и бизнеса от мними болни

„Тази мярка, макар и недостатъчно решителна, безспорно ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората. Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил – ще го получи в пълен размер. Второ, ще се произведе много повече”. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев относно предложението първият ден от болничния да е за сметка на работника.

„Наполовина ако се ограничат тези безобразия, ще имаме 1 млрд. БВП повече и 300 млн. повече за заплати. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото ще загуби за този един ден”, каза още той.

Синдикатите искат разговор с Борисов за промените при болничните

„В това разсъждение със сигурност има и верни елементи, но то има една сериозна слабост. Тя е, че според това предложение всички болнични са фалшиви. Иначе, че има такива – няма съмнение”, коментира президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов.

„Синдикатите трябва да решат кого защитават – дали тези които крадат, симулират и отиват за гъби с фалшив болничен или тези, които са коректни, съзнателни и идват на работа”, посочи Велев.

КРИБ подкрепя изцяло предложението първият ден от болничния да не се плаща

„Средният болничен догодина ще бъде 35 лв. Средно едни човек веднъж няма да ги получи и средно едни човек ще получи 136 лв. повече от това, че ще се работи и от това, че няма да го окрадат други, които се правят на болни. Това са сметките”, каза още той.

„Виновни са тези, които издават фалшиви болнични. Трябва да понесе отговорност и този, който внася такъв фалшив лист. Нека помислим как да накажем тези хора. Защо трябва да наказваме някой, който не е виновен за това?”, коментира Манолов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.