Придружителите на Синтерклас раздаваха бонбони

Холандският Дядо Коледа - Синтерклас, пристигна в страната за традиционното детско парти, което за пореден път се превърна в повод за конфронтации между привърженици и противници на неговия помощник - Черния Пит, съобщава БТА.

През последните години протестите в подкрепа и срещу Черния Пит се превърнаха в своеобразна традиция. Образът често се играе от бели хора с черен грим. 

Пристигането на Синтерклас в град Апелдорн в Централна Холандия, предавано по националната телевизия, премина под засилена охрана заради планираните протести. Актьорът, играещ Дядо Коледа, беше приветстван от хиляди деца и техните родители. Помощниците на Синтерклас раздаваха бонбони и поздравяваха присъстващите.

За първи път по време на официалното пристигане нямаше сътрудници Черен Пит с изцяло черни лица. Вместо това лицата им бяха намазани така, че да пресъздават ефекта от сажди, полепнали по тях, докато се спускат в комините, за да доставят подаръци на децата.

Холандски медии съобщават, че лидерът за страната на антиимигрантското движение PEGIDA, облечен с костюм на Черен Пит и с начернено лице, е задържан от служители на реда в Апелдорн.
От полицията съобщиха в Twitter, че редица хора са задържани заради отказ да отидат на места, определени за демонстранти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.