Коментират общинските съветници Георги Георгиев и Калоян Паргов

Данък сгради и такса смет, които са основните налози, няма да се променят. Това заяви в предаването „Здравей, България” общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

Той и колегата му от БСП Калоян Паргов коментираха предложеното от столичния кмет увеличение на част от данъците.

„Ако се налага да се увеличат данъците, за да се въведе мярка за повишаването на качеството на въздуха в София, тя следва да бъде направена”, заяви  Георги Георгиев.

Увеличават се част от данъците в София

Според Калоян Паргов общинският съвет, а не администрацията на кмета, трябва да реши дали да бъдат вдигнати данъците в София.

„Касае се за данък, който има екологична насоченост”, уточни Георгиев. „Никой не е излъган”.

„Ясно е едно – в момента администрацията на кмета и самият кмет, предлагат увеличаване на данъците с 2 аргумента”, каза Паргов. „Първият аргумент е чистотата на въздуха. През 2017 г. приехме 100 мерки, а качеството на въздуха е същият”, допълни Паргов.

По думите му предстои да приключи конкурсът за чистота на София. „В договорите на новите фирми, трябва изрично да е написано, че София трябва да се мие и чисти по-често”.

Какво налага вдигане на местните данъци и такси?

Вторият въпрос е за старите автомобили.

„Това, че ще увеличим между 3 и 5 лева данъка ще накара ли хората да спрат да ги ползват?”, заяви Паргов.

За да е по-чист въздухът в града, трябва да се взимат мерки, а те не са популярни, коментира и Георги Георгиев. „През 2020 г. предстои да бъде пусната и третата линия на метрото. Трябва да се движат и влаковете по него, което струва пари. Това е част от транспортната задача. Довеждащият транспорт по кварталите също струва пари”, коментира още Георгиев.

По думите му предложението е данъкът на колите, които замърсяват най-много, да се завиши на максимум.

„За най-екологично чистите коли нищо не се променя, за тях остават минималните ставки”, каза Георгиев.

Предлага се още за всяка сделка с имот или кола, на общината вече да се плащат 3% от стойността при 2,5 на сто в момента.

„Твърди се, че тези пари ще се дават за инфраструктура. Не трябва да се съсредоточаваме върху този данък, а върху размера на строителните разрешителни”, коментира Паргов.

„Касае се за еднократен данък. Не всеки и всяка година купува или продава имот или автомобил. Повишава се с половин процент. Предстои да бъдат гласувани предложенията”, заяви Георги Георгиев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.