То отдавна се използва за разкрасяване и лечение

Легендата гласи, че при всяко пътуване Клеопатра и нейната свита били следвани от стадо от 700 магарета, за да може кралицата да се къпе в мляко по всяко време. 200 литра са били необходими за тази кралска процедура. Днес това звучи като абсурдно разточителство, но само защото жените на 21 век имат достъп до огромно количество козметика, чийто активен компонент са мляко, сметана, кисело мляко и млечни протеини.

Еликсир на вечната младост: за здраве и красота

Млякото отдавна се използва за козметични и медицински цели. Авицена препоръчва да се пие, защото подобрява тена, а Хипократ съветва употребата на магарешко мляко при кожни заболявания. Народите от Централна Азия смятат, че тази напитка е еликсир на дълголетието и лек за всички болести. Според някои учени, в регионите, където се хапва много кисело мляко, има повече столетници.

Млякото съдържа повече от 200 биологично активни вещества: лактоза, мастни киселини, витамини, ензими, аминокиселини. Затова не е изненадващо, че много козметични марки използват краве, козе, камилско (най-скъпите), както и магарешко мляко при създаването на козметични средства. Млечният белтък, мазнините и протеините придават на епидермиса еластичност и гладкост, овлажняват и предотвратяват загубата на влага, активират процесите на регенерация и ускоряват обновяването на клетките, стимулират синтеза на колаген, което изглажда малките бръчки и предпазва от негативното въздействие на свободните радикали.

Млечни реки: грижа за лицето

Почистване, тонизиране и овлажняване са задължителни в ежедневната програма. Те са ефективни, само ако изберете правилните продукти, които отговарят на вашия тип кожа. Тонерът ще помогне за завършване на почистващата процедура и ще подготви епидермиса за нанасяне на следващите средства. Възстановява водния баланс и предпазва от пресушаване. На пазара вече има много кремове за лице, които включват млечни ензими, така че имате голям избор.

За възстановяване и изглаждане на бръчките е необходимо да се използват продукти с висока концентрация на активни компоненти. Алгинатна маска с козе мляко, например, се бори с първите признаци на стареене. За да могат очите ви да разкриват единствено настроението ви, трябва да се погрижите за тънката, деликатна и чувствителна зона с околоочен крем с мляко, който премахва подпухналостта и изглажда фините линии. Кожа на устните също се нуждае от нежна грижа, така че е важно да изберете подходящ балсам, който предпазва от изсушаване и придава естествен блясък.

Кадифена кожа: грижа за тялото

Благодарение на козметични средства с мляко, обикновените процедури в банята, ще се превърнат в ароматно удоволствие. Почитателите на релаксиращите ритуали за красота със сигурност ще се насладят на соли за вана с козе мляко. Морската сол влияе положително на хидробаланса на кожата, а козето мляко овлажнява, правейки я копринена и нежна. За да поддържате нормалните нива на влага и еластичността на кожата, е необходимо да използвате балсам или серум за тяло.

Тъй като ръцете често страдат от отрицателното въздействие на външни фактори, агресивни перилни препарати и твърда вода от чешмата, в арсенала ви за красота трябва да има подхранващи средства.

Блестяща коса

Основно почистване и нежна грижа за косата - това ще получите от шампоаните с включено мляко в състава. Активните компоненти не само подобряват състоянието на кичурите, но и успокояват скалпа. Но тъй като основната задача на шампоана е да почиства добре, е необходимо да се използват хидратиращи и подхранващи продукти за красотата и здравето на косата. Лосиони с млечни и копринени протеини са идеални. Активните съставки овлажняват и възстановяват косъма, изпълвайки прическата с ослепителен блясък.