Превземат ли незаконно част от пешеходната зона?

Нов спор за заведенията на булевард „Витоша”. Според неправителствената организация „Спаси София” много собственици на заведения потъпкват закона, като завземат повече място от пешеходната зона с тенти и маси, отколкото им се полага. Те обвиняват Столичната община в бездействие и искат оставки. Собствениците пък казват обратното - че са подложени на непрекъснати проверки и изискванията към тях стават все повече.

„Нарушенията са масови. Цари монополизиране на публичното пространство от множество конструкции и елементи, които са в ущърб. Конструкциите, декингите, разполагането на маси извън одобрената зона, обграждане на дървета, са сред проблемите. Архитект Здравко Здравков ни обясни, че се изработват методически указания за поставянето на такива обекти. Искаме промени в посока на по-добра регулация, по-добра среда за правене на бизнес и по-добри публични пространства, заяви Андрей Зографски от „Спаси София”.

Как бул.”Витоша” се нареди до Шанз-Елизе в класация за най-скъпи улици?

„Считаме, че това е поредната манипулация на обществено мнение. От година нашата асоциация работи с арх. Здравков за промяна и регулиране на целия бизнес на бул. „Витоша”, а и в цяла София. Това, което твърдят от „Спаси София” масово не е вярно. Всичко разположено е в разрешение”, посочи председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

„Столичният инспекторат е отговорен само за подвижните съоръжения, които се разполагат. Имаме нарушения и площите се уголемяват. Налагаме санкции и контрол. Актовете започват от 300 лв. и стигат до 2 500 лв. Ако някой от собствениците не иска да спазва закона и правилата има друга опция, според която се задържат временно маси и столове. Тази година на „Витошка” имахме шест такива случая”, обясни инж. Янислав Чулев от Столичния инспекторат.

Репортер: Виктория Бояджиева

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.