Това каза говорителката на Спецпрокуратурата Сийка Милева

Нови данни за мащабната международна схема за банкови измами, в която се оказа замесена и България. Наши сънародници участвали в така наречената „Ливанска пералня” като финансови мулета. От сметки на фирми чрез фишинг мейли са източени милиони. Засега шестима са обвинени като участници в престъпна група за пране на пари.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Чрез фишинг мейли или вируси измамниците получавали достъп до електронната кореспонденция между фирми.

„Когато се стигне до сделка до разплащане, в проформа фактурата се подменя банковата сметка”, обясни Явор Колев, ръководител на отдел „Киберпрестъпност”, ГДБОП.

„Постъпилите средства към българските банкови сметки веднага се пренареждали към банкови сметки, открити в Китай и Хонгконг”, допълни Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратурата.

Гешев: Задържана е банда, източила 44 милиона евро

Разследващите наричат схемата „Ливанска пералня”. Най-трудно в нея ставало набирането на мулета. Те откривали на свое име фирма, по чиято сметка се наливали парите от измамите.

„Финансовите мулета се набират от средите на хора с нисък социален статус, от малцинствата, които са готови за една сума от 50-100 лева да открият фирма”, обясни Явор Колев.

Разследващите засекли 50 случая на измамени фирми от САЩ и Европа.

„Реално стигаме до тези хора след подаден сигнал на български банки за съмнителни преводи”, обясни Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

Сред шестимата задържани е и ливанецът Рамез Шараф, чийто бизнес е свързан с ресторанти у нас, научи NOVA. Собственик е на популярна верига за арабски сладки.

„Легалната му дейност няма отношение към престъпната му дейност”, обясни Явор Колев.

 90 са регистрираните у нас фирми на финансови мулета. Печалбата от схемата само на наша територия се изчислява на над 44 милиона евро и 15 милиона долара. Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест от съда на петима от шестимата обвинените.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.