Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Народът на Тайта е кенийска етническа група, разположена в окръг Тайта-Тавета. Те говорят Кидавида, език, принадлежащ към групата Банту. Смята се, че наброяват по-малко от 300 хиляди души.

Хората от Тайта са мигрирали в Кения през Танзания. Докато се заселват в тези райони, те взаимодействат с други общности или племена, особено Тавета, Парета и Масаите.

Традиционно племето се състои от родове-кланове. Всяка линия е заемала своя териториална зона на хълмовете. Тези родове са били автономни политически единици и преди колониализма не са имали разбирането за единно племе.

Днес Тайта се възприели много западни ценности и повечето от традиционната им култура е избледняла. Въпреки това все още един от най-важните аспекти на племенната им култура е обрязването на момчетата между 7 и 11 години, като вярват, че това ги учи да поемат повече отговорности като възрастни.

Уникален аспект на културата Таита е почитта, която се отдава на мъртвите. В миналото, мъртвият бил погребван за около година, след което тялото - ексхумирано. Черепът се отделял и бил отнасян в свещена пещера. Въпреки че днес този ритуал не се практикува, все още има пещери, в които могат да бъдат намерени черепи, за които Тайта вярват, че са свещени.

Традиционната диета на племето се състои от банани, тикви, маниока, боб, сладки картофи и просо. Понякога слагат на трапезата си дивечово месо, ловувано в равнините. Но откакто Тайта започват да отглеждат царевица и след като правителството ограничава лова, основна храна за тях  стават варените зеленчуци и угали.

Гледайте новия епизод на „Без багаж“, тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.