Вижте мотивите на СГС за "Няма такава държава"

Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“ на Слави Трифонов. Мотивите на съдебния състав, с председател Татяна Костадинова, са два: името и емблемата на партията, в която има вградено българското знаме.

Трифонов за отказаната регистрация: Ако трябва, ще сменим името

Според съдебния състав представеното графично изображение засилва извода, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ биха могли да внушават за използване на флага.

Екипът на Слави Трифонов внесе документите за регистрация на партия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Относно името на партията съдът приема, че „изразът „няма такава/няма такъв …“ „би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида". 

Слави Трифонов и екипът му учредиха партия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок от връчване на препис.

Цялото решение вижте тук: https://scc.bg/?lang=bg

"ТРЕНД": Партията на Слави - четвърта сила, ако изборите бяха днес

Самият Трифонов коментира отказаната регистрация във Facebook.

„Ако следващата инстанция потвърди това безумно и незаконно решение, ще регистрирам нова партия – с друго име и с други цветове. Но ще бъде със същите граждански и политически цели – нещо, което никой съд не може да забрани”, написа Слави Трифонов.  Според него мотивите на съда са "измислена причина".

Анализатори: Слави Трифонов ще влезе в парламента

Какво да очакваме от политическия проект на Слави Трифонов?

Още преди месеци юристи бяха категорични, че няма как партията да бъде регистрирана. „Според мене няма съдия, който да регистрира партия с подобно название. Мисля, че то ще бъде обявено за неконституционно и ще им се наложи да променят названието на бъдещата партия”, коментира пред NOVA преди месеци проф. Георги Близнашки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.