При аварията пострадаха трима работници

Човешка грешка или техническа неизправност е причинила аварията  в централа за биогаз в ямболското село Симеоново. По тези две основни версии работи прокуратурата. Трима работници пострадаха при инцидента. Един от тях остава в интензивното отделение на ямболската болница.

"Гледката беше ужасна, сградата въобще я нямаше, беше срината със земята", каза още кметът на село Симеоново Румяна Илчева.

Срутване на реактора в производството ранява трима от петимата работници. Един от пострадалите все още е в реанимация на ямболската болница.

"Предстоят му допълнителни рентгенови изследвания за уточняване на възможни възникнали усложнения в резултат на травмата", каза началникът на ОАИЛ - МБАЛ Ямбол д-р Георги Манчев.

 

 

Спазени били всички условия за безопасност на труда, твърди собственикът на цеха за биогаз Георги Станев.

„Хората са чули тътен, пропуквания, явно в момента, в който конструкцията е започнала да поддава, след което са видели стената как се отлепя и пада”, разказва той. Според него, пропуск в строителството причинил инцидента. Материалните загуби са за около 1 млн. лева.

Трима ранени при експлозия в цех край Ямбол

„Или проблем със строителството, или проблем с проектирането. Ние сме възложители на проекта, не сме нито изпълнители, нито строители”, заяви още Станев.

Прокуратурата работи по всички версии. Образувано е досъдебно производство.

„Техническа неизправност, човешка грешка, някакъв конструктивен недостатък по съоръженията. Предстои назначаване на множество експертизи”, обясни Мирослав Спасов  от Районната прокуратура в Ямбол.

Съоръжението за биогаз е в експлоатация от една година. Капацитетът му е преработка на хиляда кубически метра тор. Аварията е причинила разлив на биомасата.

„ Точно затова огледахме дали от инсталацията, от метана, или нефт, нефтопродукти или други производствени в технологията”, обясни експертът от РИОСВ Стара Загора Стефан Колев

Няма опасност от екокатастрофа или за хората в село Симеоново, е становището на екоинспекцията.

Репортер: Мира Безус

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.