В момента те ограничават бюджетния дефицит до 3% от БВП

Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони заяви, че ЕС трябва да обмисли разхлабването на строгите си правила за бюджетен дефицит, за да отговори на климатичните рискове и слабия растеж, в отговор на призива на френския президент Еманюел Макрон, предаде БГНЕС. 

"Правилата, които имат за цел да наложат бюджетната дисциплина сред членовете на Европейския съюз, са породени от финансовата криза и трябва да бъдат актуализирани", каза Джентолини за изданието „Sueddeutsche Zeitung“.

"Изправени сме пред различни предизвикателства сега: борбата срещу изменението на климата и опасността от нисък растеж и ниска инфлация за продължителен период", каза той в коментара си.

НСИ: Бюджетният излишък е 1.8% от БВП

Така нареченият Пакт на ЕС за растеж и стабилност ограничава бюджетния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт и общия дълг до 60 процента от БВП в държавите-членки. Някои страни спазват тази фискална дисциплина чрез години на строги икономии, докато други изостават с огромни дългове. Критици отдавна твърдят, че страните се нуждаят от по-голяма гъвкавост, за да могат да харчат там, където е необходимо за стимулиране на растежа и борба с кризите.

Дебатът за трипроцентовата граница „принадлежи на друг век“, добави Джентолини, който е бивш лявоцентристки премиер на Италия. Той заяви, че ще започне "консултации" относно плюсовете и минусите на правилата с оглед да излезе с предложения "през втората половина на 2020 г.".

Неговата силно задлъжняла родна страна е един от най-силните противници на настоящите бюджетни правила. Но желанието на Италия за реформи се сблъска с яростна опозиция от по-богатите страни от ЕС, които не желаят да облекчат натиска заради хроничния преразход на Рим. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.