Състезанието по осмислящо четене на Книговище.бг е включено в предложените от МОН инициативи по повод Националната седмица на четенето 9-16.12.2019 г.

По повод Националната седмица на четенето, организирана от МОН в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020) платформата за стимулиране на осмислящото четене сред децата Книговище.бг  обявява Националното състезание по четене и създаване на дигитално съдържание.

Кой може да участва?

Състезанието е групово и в него участват цели паралелки от 1. до 12. клас от всички населени места в страната, като премерват с другите паралелки от съответното образователно ниво (клас) уменията си за осмислящо четене. 

Как моят клас може да се включи?

Състезанието е отворено както за вече регистрирани, така и за нови потребители на Книговище.бг. В периода на състезанието, ползването на платформата е напълно безплатно!

Създаването на профили в Книговище.бг е лесно - подробна информация за това как се прави и как се създава група „Клас“ можете да намерите в менюто „Как се създава група Клас“  в платформата Книговище.бг

Как протича състезанието?

Състезанието е групово - платформата отчита читателските резултати по КЛАСОВЕ, а те се формират от индивидуалните точки на всеки ученик в класа плюс точките от създадени групово (от класа) или индивидуално въпросници. 

Откога докога е състезанието? 

Класовете се състезават по уменията си за осмислящо четене в периода 9.12.2019 г. - 4.2.2020 г. 

Как се отчитат резултатите?

Резултатите на класовете-участници в състезанието се отчитат в реално време на онлайн табло на страница на Книговище.бг. Резултатите могат да се разглеждат и по области и випуски. 

Какви награди са предвидени?

На победителите в състезанието Книговище.бг ще връчи грамота и ще подари по 1 групов абонамент за Книговище, валиден до 15.9.2020 г. 

Победителите се определят по области и по випуски, ще бъдат връчени 196 групови абонамента.

За гимназиалния курс класацията е обща и се излъчва 1 клас победител за цялата страна - клас “Дигитален създател”.

Наградата от страна на Книговище.бг е групов годишен абонамент за клас, който учениците от класа “Дигитален създател” могат да подарят на избран от тях клас в страната или българските училища в чужбина. 

„Книговище.бг“ е образователна интернет платформа, която затвърждава способността на децата да осмислят прочетен текст и поощрява четенето  за удоволствие.

„Книговище.бг“ е онлайн игра на въпроси и отговори върху прочетени книги, която насърчава децата и младежите да четат. Тя е и читателски дневник, и пътеводител в света на книгите,  който създава общност.