"Неоснователно бяха обвинени колеги", смятат от Лекарския съюз

Българският лекарски съюз застана зад медиците, участвали в случая със смъртта на 3-годишно дете. От съсловната организация са категорични, че екипът от Детската болница е бил обвинен несправедливо за фаталния изход.

Детската болница е първото място, където родители на 3-годишни Александър водят детето си, за да потърсят помощ. Те твърдят, че тук са чакали дълго време, докато им бъде обърнато внимание.

Бащата на дете, починало в Педиатрията, обвинява лекарите в некомпетентност

Няколко дни след като бе готов официалният доклад за смъртта на Алекс, стана ясно, че Лекарският съюз твърдо подкрепя медиците,  които са опитали да направят всичко по силите си, за да спасят детето. От там обясниха, че причината, поради която са мълчали близо месец, е, че са чакали всички доказателства и факти по случая.

 

Видео: БГНЕС

„За съжаление този нещастен случай доведе до това, че неоснователно бяха обвинени колеги, които се бориха за живота на детето. Стигна се дотам, че обезкървената специалност „Педиатрия” да получи отлив. Стигна се дотам, че уважавани лекари да бъдат опетнени без доказателства. Ние имаме право да се защитим, заставаме до колегите си”, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

СЛЕД СМЪРТТА НА ДЕТЕ: Отстраниха директорите на три болници в София

Официалната проверка по този случай установи, че в лечението на детето не са допуснати никакви пропуски и се потвърди причината за неговата смърт. Тя е двустранна пневмония, която е довела до тежки кръвоизливи. Всъщност състоянието на детето е било несъвместимо с живота.

От Детската болница на този етап отказват да коментират резултатите от проверката. Все още не е ясно дали д-р Елена Георгиева ще се върне на работа в болничното заведение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.