Двуседмичното бездействие може да има сериозни последствия за организма

Излежаването около две седмици по Коледа може да причини трайни увреждания на здравето, предупреждават учени, цитирани от БТА. Те са заключили, че двуседмичното бездействие е достатъчно, за да отслабнат мускулите, както и за нарушаване функциите на сърцето и белите дробове.

Коледно настроение в Родопската теснолинейка (ВИДЕО)

В изследването участвали 46 души на 20-30-годишна възраст или прехвърлили 60-те. На участниците било казано да правят по-малко от 1500 крачки дневно за 14-дневен период. Било констатирано, че рискът е особено голям за по-възрастните хора, които може да получат сериозни увреждания. Свързаният с излежаване период води също до натрупване на мазнини около кръста, които може да увеличат вероятността от затлъстяване за дълъг период и диабет.

Специалистите от Ливърпулския университет са използвали рентгенови лъчи, компютърна томография и тестове за вдигане на тежести, за да разберат как здравето на хората се променя през период на бездействие. Преди този двуседмичен период физическата активност на по-младите участници в едната група и по-възрастните в другата била една и съща. Около 4 дни преди изследването всеки участник правел най-малко 10 000 крачки дневно, но не извършвал изнурителни физически упражнения. Учените си поставили за цел да установят дали здравето на по-възрастните хора е засегнато повече, отколкото това на по-младите участници.

Загубата на мускулна и костна маса и натрупването на мазнини е нещо естествено с напредването на възрастта и може да доведе до хронични заболявания. Оказало се, че количеството на мазнините се е увеличило с 20 процента сред по-младите участници и с 28 процента сред по-възрастните, а силата на мускулите на краката е намаляла с 5 процента сред по-младите хора и с 8 процента сред по-възрастните. Нивото на кардиореспираторния фитнес пък намаляло с 5 процента у по-младите участници и с 10 процента у по-възрастните. Авторите на изследването отбелязват, че промените изглежда имат по-вредни последствия за по-възрастните хора.