Той се намира в "Борисовата градина"

В София вече има паметник на бореца за свобода, легендарния Капитан Петко войвода. Той беше открит днес по повод 175 години от рождението на революционера.

Капитан Петко войвода е посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България. Борил се е за свободата на потиснатите в Османската империя.

За Божана Богданова от тракийско сдружение ''Национална инициатива Завръщане към Корените'' делата на прословутия войвода не са само част от учебниците по история. Тя е потомка на бежанци от Одринска Тракия. „Носим пръст от родната къща на Петко войвода - село Есими, Доганхисар и от неговия гроб, който се намира във Варна. Разпръснахме я тук при него”, каза тя.

Паметникът на Капитан Петко войвода е на "Алеята на бележитите българи" в „Борисовата градина”. „Аз съм убеден, че този паметник няма да запустее. Така, както и името на капитан Петко войвода се носи от София, през Киев, през Рим до Антарктида. И съм убеден, че и идните поколения винаги ще намерят в него пример за родолюбие, достойство и мъжество. Поклон пред паметта и делото на великия българин капитан Петко войвода”, каза президентът Румен Радев.