Три дни преди Нова година общинарите се събраха, за да обсъдят важните въпроси за града

По-скъпи данъци в Пловдив. Общинските съветници в града гласуваха по-високи ставки за смет, туризъм и данък върху сделките с имоти.  А градът може да има нужда и нов голям заем.

След дълги и ожесточени дебати общинските съветници дадоха зелена светлина на преговорите с Европейската инвестиционна банка за нов заем.

Какво налага вдигане на местните данъци и такси?

 “До 120 милиона лева. Това не значи, че ще бъдат изтеглени 120 милиона лева. Гратисен период седем години, връщане 24 – години. Лихвата е около процент и надолу”, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Идеята е парите да бъдат похарчени за реализирането на важни инфраструктурни проекти, които ще облекчат трафика в града. Сред тях е надлез, който ще свързва кварталите “Южен“ и „Смирненски“, както и нов мост над река Марица. Опозицията смята, че новият заем ще доведе до повишаване на данъците и таксите.

„Така ние прехвърляме този кредит не на нашите деца, а на нашите внуци. И да докажете не само на мен, а и на пловдивчани, че няма да се налага вдигането на техните данъци, за да изплащаме всъщност този кредит”, призова общинският съветник от БСП Николай Радев.

Кметът на Пловдив обеща, че преди да бъде изтеглен заемът, ще има обществено обсъждане. И още от днешната сесия. Част от данъците се повишават още от догодина, като най-драстично скача таксата за битови отпадъци.

 

 

„Твърде много ми се вижда. Такса “Смет“ аз разбирам да бъде вдигната, но да се повиши качеството на услугата, която се предлага, а не места около самите кофи за смет да приличат на бунище”, смята пловдивчанинът Костадин Кръстев.

„Такса „Битови отпадъци“ от 1.5 става на 1.8, не е вдигана от 7 или 8 години. А в същото време искаме да е по-чист града”, обясни кметът Здравко Димитров.

А това означа, че за тристаен апартамент, ако досега сте плащали 75 лева, таксата става 90 лв., или с 15 лева повече. Повишава се и данъчната ставка за придобиване на имущество от 2.5 на 3%. Но за сметка на това собствениците на автомобили е екологична категория Евро 5 и 6 ще плащат с 10 на сто по-ниска такса.