Коментар по темата на икономиста Георги Вулджев

Над 170 млн. лв. са похарчили българите за пътувания по време на коледните и новогодишните празници. От тях 114 млн. са за туризъм в България и 58 млн. – за екскурзии в чужбина.

През касовите апарати и през банкови преводи по предварителни оценки на търговците са минали близо 2,4 млрд. лв., в които влизат разходи за подаръци и трапеза, както и за празнуване в заведенията и пътувания у нас и в чужбина. Само за седмица – от 22 до 29 декември, през касовите апарати са минали над 400 млн. лв.

610 лева минимална работна заплата от днес

От началото на 2020 г. за вода ще плащаме по нови тарифи почти в цялата страна. Най-голямо е увеличението в Кърджали - с 9.7% до 2.61 лв. за кубик. В София кубик вода ще струва 2,76 лв. – със 7% повече от миналата година.

След средата на тази година сметките за ток вече ще зависят и от цената на енергията на борсата. Очакванията на експертите са той да поскъпне с 2-3% от юли заради освобождаването на цените.

„Очаквам 2020 г. да е по-лоша версия на 2019-а по отношение на икономически растеж и цялостен ръст на доходите. Ръстът в доходите ще е около 10 на сто, но едва ли ще го надвиши. За обикновения потребител това означава, че трябва да бъде по-внимателен за това как харчи парите си и да започне да спестява”, коментира в предаването „Здравей, България” икономистът Георги Вулджев. Той допълни, че е възможно по-късно през годината или в началото на следващата да настъпи нова икономическа криза.

Правителството утвърди минимална заплата от 610 лева

По думите му положителното е, че цените на имотите няма да растат толкова бързо, както през миналата година. Вулджев е на мнение, че в последните години те изкуствено се завишават. „През 2020 г. цените на жилищата най-вероятно ще станат по-достъпни”, коментира той.

По думите му българската икономика се влияе от тази на големи европейски страни като Германия, например. „Ако там настъпят негативни икономически процеси, това ще дойде и при нас, но с известно закъснение”, обясни икономистът.

Той е категоричен, че IT секторът ще си остане най-високоплатеният в България.

Още по темата гледайте във видеото