Къде се намира България на световната винена карта, вижте в неделя, след централната емисия новини

Виното по нашите земи е дар от траките още от дълбока древност. Първите лозя са пренесени от Изток преди повече от 5000 години. И тогава траките, владетелите на тези земи, поставят основите на винарството и лозарството.

Журналистът Ивелина Драгнева и операторът Севдалин Шилигаров ни отвеждат на едно пътуване през долината на река Струма, показвайки усилията, които полагат българските винопроизводители, за да се впишат в модерния тренд на винения туризъм. Пътешествието им стига чак до Гърция, за да отговорят на въпросите: какво липсва на България, за да е позната в Европа и в света и как Гърция подкрепя винопроизводителите си?

Днес България е на 16-то място на световната винена карта по производство на вино. Наградите от престижни фестивали за нашите вина стават все повече, броят на събития за любителите на напитката също се увеличава, но позната ли е България като дестинация за винен туризъм и какво всъщност означава това?

Виненият туризъм не е само пътуване по маршрут, който включва дегустация на качествено местно вино, той е посещения на културни забележителности и опознаване на историята на региона, за да обогати с емоции и нови знания, всеки турист поел по пътя на виното.

Гледайте „Еликсир на знанието“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 5 януари, веднага след централната емисия новини.