Двамата са изслушали военни доклади за ситуацията в различни сирийски региони

Руският президент Владимир Путин пристигна на необявено предварително посещение в Сирия, където се срещна със своя сирийски колега Башар ал Асад, предаде БТА. 

От летището на Дамаск Путин е отпътува за командния пункт на руските въоръжени сили в Сирия, където се е срещнал с Асад. Двамата са изслушали военни доклади за ситуацията в различни сирийски региони, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия и Сирия започнаха сондажи за газ и нефт в Средиземноморието

След това са се състояли двустранни преговори между руската и сирийската делегация. Руският президент е отбелязал огромния път, извървяван към възстановяване на сирийската държавност и териториалната цялост на страната, каза Песков. Путин е подчертал, че по улиците на Дамаск може да се видят признаци за възстановяването на мирния живот.

Сирийската телеграфна агенция САНА не дава подробности за визитата на руския държавен глава, а съобщава само, че той се е срещнал с Асад в руска военна база.

Днешното посещение става на фона на засиленото напрежение между Иран, друг ключов съюзник на Асад, и Съединените щати след убийството на иранския генерал Касем Солеймани в петък при американски въздушен удар в Ирак, отбелязва Асошиейтед прес. И Вашингтон, и Техеран имат свои сили в Сирия, което прави страната потенциална арена на сблъсък между тях.
Това е второто посещение на Путин в Сирия, където руската армия е ключов съюзник на правителствените сили от 2015 г. При първата си визита - през декември 2017 г. в авиобазата "Хмеймим" - той обяви, че руският военен контингент в Сирия е изпълнил своята мисия. В базата Путин бе посрещнат от Башар ал Асад, както и от руския министър на отбраната Сергей Шойгу.