Коментират експертите Йордан Божилов и Димитър Гърдев

„Ако кажем, че е хубаво България да има обща политика по ключови въпроси на международните отношения и сигурност, да генерира ясни послания, да , Съветът при президента е бил от полза. Моето мнение е, че българските политици и представители много внимателно трябва да правят изказвания и оценки, защото ситуацията е изключително динамична”. Това каза в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът сред новините” експертът по национална сигурност Йордан Божилов.

„Ударите, които Иран предприе, имаха по-скоро символичен характер, за да се покаже, че иранците разполагат с определени оръжия. Появиха се и съобщения, че иранците са информирали иракчаните за този удар, а те от своя страна предали информацията на американците, всичко с цел щетите от удара да бъдат по-малки.  Предстоят важни заседания, свързани с оценката. България не е и не трябва да бъде солов играч на това поле. Трябва да се даде обща формулировка за събитията, към която политиците да се придържат”, допълни Божилов.

„Иран скоростно развива своята ракетна програма. Да не забравяме, че това е една държава, която разработва и оръжия за масово поразяване. Тяхното евентуално използване не се ограничава по периметър и територия държавните граници”, заяви Димитър Гърдев, експерт по международна сигурност.

„Аз не изключвам едно допълнително радикализиране от страна на ислямистки групи, което естествено може да засегне граждани и бизнеси на американски и европейски страни. Рискове има, включително стана въпрос и за кибертероризъм”, добави Божилов.