Сред най-фрапиращите сигнали са за оферти от 100 лв.

50 лв. за 5 км с такси в София. За такива космическите сметки по време на празничните дни сигнализират зрители на NOVA. 

Има ли изкуствено надуване на цените – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Пътуването с такси и по време на тези празници се превърна в истинско изпитание за потребителите. Чакане близо час за кола, недостиг на таксита и космически сметки са най-честите оплаквания на пътуващите.

Сред най-фрапиращите сигнали са за оферти от 100 лв., за да бъдем прибрани след новогодишната нощ – само за 5-6 км в София.

Необявени тарифи, имитиращи лога и стикери и устройства, които тайно удвояват изминатия километраж, са част от начините, с които некоректните таксиметрови шофьори мамят клиентите.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Може ли да заплатим чужда винетка по погрешка?

В новогодишната нощ потребителят Кристиян Иванов чака над 30 минути за такси. Готов е да плати и повече, за да се прибере, но офертата на шофьора го шокира.

„За 5-6 км ни искаха за трима човека 45 лв., което е абсурдно. Просто бяхме принудени, защото беше студено. По празниците не се издават касови бонове, а просто ти казват една фиксирана цена и реално няма как да се оплачеш, разказа Кристиян.

Космическата оферта в празничната нощ не се оказва единствената, на която Кристиян попада по време на празниците. Според него именно в този период от годината безкрайното чакане за такси е трик, който шофьорите прилагат, за да се стига до абсурдните тарифи.  

„Малко преди празниците ни искаха по 30 лв. от булевард „България” до „Студентски град”, което пак е твърда цена. Разбрали са се всички таксиметрови шофьори за тази цена и не се отказват от нея”, каза още Кристиян.

Шофьорите в големите компании са категорични, че няма как да работят на различна от обявената тарифа по празниците. И че близо 50 лв. за 5 км е нереална цена.

„Това може да стане само ако се манипулира таксиметровият апарат. Но с договори между водачите и клиентите – става. Ако клиентът се съгласи, кой е виновен?”, пита Габриел Герасимов от съюз „Такси”.

Подобни злоупотреби се установяват трудно, защото договорката за по-високата тарифа в повечето случаи е устна, а касови бонове не се издават, признават от „Автомобилна администрация”. Проверка може да се направи, но не и на момента, което също прави почти невъзможно установяването на нарушителите.

Бум на ремонти на автомобили заради некачествени горива

Има ли таксита, които возят по договорка, без да включват апарата, екип на NOVA провери, заедно с инспекторите от „Автомобилна администрация”. Още първото спряно такси на летище София изглежда съмнително. В предната част на колата е поставена табела, че не работи, а в същото време чака точно пред изхода на пристигащите пътници. Каза ни, че не работи, а чака приятелката си.

Подобно обяснение инспекторите получават и от шофьор, който пристига с няколко пътници, натоварени с куфари. Апаратът отново не работи.

Такова е обяснението и от шофьор, който пристига с няколко пътници, натоварени с куфари. Апаратът отново не работи. Обяснява, че вози сестра си и децата й. Този път обаче проверката изненадва пътуващите уж роднини и признават, че са платили за превоза.

Абсурдното е че въпреки установеното нарушение инспекторите са безсилни и не могат да наложат глоба, тъй като в проверката не участват полицаи, които да снемат обясненията на пътуващите. Само за няколко минути сцената се повтаря и с други спрени таксита - със сходен сюжет и различни участници.

85 таксита са спрени от движение през миналата година за това, че са работили на договорка, без да се включват апаратите. Най-често нарушителите са в по-малките градове.

Можем ли да си потърсим правата, ако ни измамят, гледайте във видеото.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във Facebook: Georgi Georgiev Nova TV.