В Перник отново висока концентрация на серен диоксид

Предстои мъглив януарски ден. Видимостта ще е ограничена от мъгли и ниска облачност почти през целия ден в равнинните райони на страната. По-късно след обяд на изток ще се появи вятър, с който гъстите мъгли ще се вдигнат, но ще остане облачно със слаби преръмявания.

 

 

Температурите през деня ще се задържат ниски в районите с мъгла – между 1 и 6 градуса. В останалата част на страната – Централна Северна България, Предбалкана - ще е слънчево с температури между 8 и 13 градуса. В планините ще е тихо, слънчево и по-топло от равнините. Температурите – в интервала от 3 градуса по високото до 9-10 градуса в ниското. Времето ще е отлично за ски спортове в зимните курорти в Югозападна България.

 

 

Заради липсата на вятър и мъглите въздухът в страната продължава да е замърсен. Над 10 са станциите, които рано тази сутрин отчитат концентрация на фините прахови частици над нормите. Най-тежко се диша във Видин, Русе, Горна Оряховица, София и Варна. В Перник през нощта отново има висока концентрация на серен диоксид. В 21 часа снощи стойността е била 644 микрограма на кубичен метър (при максимална среднозасова норма 350).

 

 

В петък ще усетим захлаждане, което ще продължи през почивните дни и в началото на новата седмица. Условия за мъгли и ниска облачност в равнините ще има до събота. Видимостта ще се подобри в неделя, но ще е облачно. На изолирани места в Североизточна България, в Предбалкана и в планините е възможно да прехвърчи слаб сняг. Средните дневни температури в петък и събота - около 3 градуса, от неделя до вторник - 1-2 градуса.