Днес бяха представени нови доказателства по обвинението

Бившият екоминистър Нено Димов остава зад решетките. Това реши окончателно Апелативният специализиран съд след няколкочасово заседание.

Обвинението към Димов е за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата той съзнателно е допуснал предприятията в региона да получават вода за сметка на битовите абонати.

Как се стигна до ареста на Нено Димов?

Над 60 тома вече са доказателствата срещу бившия екоминистър. Последните два от тях прокуратурата е внесла в сряда и съдържат разпити на множество чиновници от Министерството на околната среда и водите, включително и на заместник-министри.

Показанията им, твърди обвинението, доказват, че като министър Нено Димов е бил редовно уведомяван за намаляващата вода в язовир „Студена”, но не е предприел мерки.

„Стомана индъстри” е имала резервен вариант за водозахранване от река Струма. Въпреки това е продължила да ползва по-близкия й язовир „Студена”, твърди прокуратурата.

„Макар да има твърдения, че водата за промишлени нужди е била платена, да, тя е платена, но на стойност един кубичен метър за 13 стотинки”, заяви Росица Савова,  прокурор в Апелативната прокуратура.

Битовите абонати са плащали по 2 лева за кубик вода. Ако Нено Димов бе спрял подаването към промишлените предприятия, то в „Студена” са щели да останат над 7 милиона кубика, изчисляват от обвинението. Количеството е напълно достатъчно да задоволи нуждите на региона.

Гешев за арестите около водната криза в Перник: Предстоят интересни времена

„Тепърва предстоят да се назначат и експертизи, но на този етап това е становището на прокуратурата за причинената щета. Именно в разликата в цените за промишлени цели и за питейно - битови нужди”, заяви Росица Савова.

Апелативният съд не оспори сметките и твърденията на прокуратурата. Посочи, че като министър Нено Димов редовно и системно е уведомяван за намаляващата вода в язовир „Студена”, но не е реагирал адекватно.

„Ценообразуването е съвсем отделна тема. Водата се продава на тази цена, на която е определена. Това не е работа на министъра. Той управлява водите, не цените”, заяви Ина Лулчева, адвокат на Нено Димов.

Нено Димов вече не е министър и не може да повлияе на свидетели, но може да извърши ново престъпление, записаха още магистратите в решението си. Точно какво не стана ясно, но действията му довели до силно негативни обществени реакции.

„Не виждам защо трябва да се счита за обществено вредно да се подава вода за промишлени нужди. Нали не твърдим, че промишлеността не трябва да получава вода?”, попита адвокат Лулчева.

Решението на съда е окончателно.

А Асоциацията на работодателите у нас излезе с позиция в защита на „доброто име на „Стомана индъстри””. В нея се посочва, че с произволно говорене се е посегнало на името на предприятието, което е изряден данъкоплатец и в което работят над 1500 души.

Организацията на бизнеса посочва, че „Стомана” съдейства изцяло на усилията на властите за разрешаването на водната криза и призовава за отговорно поведение политици, анализатори и медии.

„Искаме цялостен подход от държавата, за да не се окаже утре, че друг представител на бизнеса е виновен за следваща водна криза", заявяват още работодателите.