Причината е огромната авария на магистрален водопровод

Второ денонощие близо 200 000 души остават без вода в Шуменско. Работата по отстраняването на авариите продължава. В сряда вечерта се спука главният водопровод и това доведе до преждевременен старт на планиран ремонт.

Хиляди жители на Шумен без вода заради авария

В четвъртък ремонти са направени на 13 места, днес се работи на нови 12. Втори ден се работи и по най-тежката авария, която на практика остави града на сухо.

Кога ще бъде пусната водата – ще стане ясно по-късно днес. А сутринта бе спряно и водоподаването от язовир „Тича” към друг областен град – Търговище. По трасето също ще се извършват ремонти.

Повече от 12 часа вече се работи по най-тежката авария. Причината е, че трябва тръбата да бъде напълно суха, за да може да се сложи муфата. Операцията изисква и специализиран екип от Бургас. Останалите ремонти вървят по план. Очакванията са водата да бъде пусната в събота.

Създaдоха държавен ВиК холдинг

„Подменяме част от водопровода и сложността са точно тези заварки, които трябва да се направятq и там трябва да бъде укрепен ската, който предизвиква тези аварии”, обясни Илиян Илиев, управител на ВиК-Шумен.

„Има риск не само при отстраняване на авариите, но и при пълненето. Покрай тези течове, които има, налягането в тръбата е по-ниско, когато се отстранят по-големите аварии, налягането ще се вдигне и е възможно да се получи хидравличен удар и да се получат нови аварии”, обясни инж. Райко Недялков.

Репортер: Деян Герговски