Подписаният договор е за сумата от 63,5 милиона лева

Американският енергиен гигант „Westinghouse Electric Company“ подписа договор за модернизацията на АЕЦ "Козлодуй", съобщава БГНЕС.

„Westinghouse“ обяви, че е подписала договор с АЕЦ "Козлодуй" в България за преместване на текущите информационни и контролни системи (I&C), базирани на платформата Ovation™ на 5 и 6 блок по най-новите стандарти. Това ще осигури още по-голяма конкурентоспособност и ефективност в начина на работа на тези централи.

АЕЦ „Козлодуй” приключва годината с производствен рекорд

„Дигитализацията и модернизацията на експлоатираното ядрено оборудване е ключова част от дългосрочните операции на нашия клиент и стратегически приоритет за Westinghouse“, казва Тарик Чохо, президент на бизнес звеното за операции по изграждане в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) на Westinghouse. „Имаме удоволствието да подкрепим 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" в техните усилия да използват най-добрите налични технологии и да доставят икономически и чиста енергия на България за десетилетия напред.“

Платформата Оvation е една от най-модерните I&C платформи за енергийния сектор и се използва широко както в работещи, така и в нови ядрени централи. Като доставчик на платформата Оvation за ядрената промишленост, Westinghouse внедрява Ovation в АЕЦ „Козлодуй” повече от 15 години и платформата се оказа безопасна, надеждна и много икономична. Westinghouse се ангажира да подкрепи блокове 5 и 6 на "Козлодуй" в поддържането на платформата Оvation поне още 30 години, като подкрепя плановете на Козлодуй да експлоатира 5 и 6 блокове поне до 2049 г.

Тежката съдба на починалите и пострадалите при инцидента край АЕЦ "Козлодуй"

„Модернизацията на 5 и 6 блок беше необходима и като всеки един компютър, той трябваше да бъде подменен след 15 години работа“, заяви за Александър Николов, заместник-изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Той уточни, че договорът с американската компания е подписан вчера, 16 януари. Това е поредната стъпка от цялостната рехабилитация на двете ядрени мощности, каза Николов. Експертът подчерта, че съвместното сътрудничество с американците датира от средата на 90-те години на миналия век.
Автоматичната система за управление на технологичния процес, която се внедрява в АЕЦ „Козлодуй“ е от още по-ново поколение, гарантиращо сигурността на 5 и 6 блок в следващите 30 години, заяви Александър Николов.

Подписаният договор е за сумата от 63,5 милиона лева.

Делегация от американски енергийни експерти е на посещение в България

„Westinghouse Electric Company“ е водеща световна компания за ядрена енергия и е водещ доставчик на продукти и технологии за ядрени централи за комунални услуги в целия свят. „Westinghouse“ достави първия в света търговски воден реактор под налягане през 1957 г. в САЩ. Днес технологията „Westinghouse“ е основа за приблизително половината от действащите в света ядрени централи.