Темата коментира журналистът Владислав Апостолов

Шведската екоактивистка Грета Тунберг заяви пред глобалния политически и бизнес елит в Давос, че на практика не е било направено нищо за климата, дори след няколкото месеца масови демонстрации на млади хора в цял свят. Американският президент Доналд Тръмп пък коментира, че не смята климатичните промени за измислица. Той отбеляза, че Тунберг го е "победила в сп."Тайм", имайки предвид, че тя бе обявена от списанието за "Личност на годината", но добави, че тя трябва да пренасочи вниманието си от САЩ и да се съсредоточи върху други, по-замърсени страни.

Грета Тунберг: Нищо не бе направено за климата

„Наблюдаваме пореден епизод на политическо вдетиняване на политическия дискурс. Той е философски, геополитически, но дори и малко холивудски. Медиите пласират един много интересен разказ за големия лош оранжев човек Тръмп, който е злодеят в техния сюжет, и малката беззащитна Грета, която просто иска да спаси света”. Това коментира журналистът Владислав Апостолов.

„Както казва историкът Виктор Дейвис Хенсън, има огромна разлика между реториката на елитите, които са от страната на климатичните промени, тяхната дейност и начина им на живот”, посочи още той.

Тръмп: Грета да не се фокусира само върху САЩ, а да погледне други страни

„Поставянето най-отпред на тази огромна глобална кампания за климатичните промени на едно дете с ментални психологически проблеми, което е с тежко детство и очевидно е манипулирано от своите амбициозни до болка родители, е притеснително”, категоричен е той.

Целия разговор с Владислав Апостолов гледайте във видеото.