Темата коментират проф. Антоанета Христова и Слави Василев

„В изказването на президента нямаше изненада. Очаквах да има критика към правителството, да бъдат набелязани основните проблеми. Така, както той ги вижда. Президентът се опитва да бъде говорител на недоволните”. Това коментира в предаването "Плюс - Минус. Коментарът след новините" политическият анализатор проф. Антоанета Христова.

Гешев иска тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента

„Никой не отрича актуалността на темата и необходимостта от промяната й. Но никой не се наема да каже по кои точно членове да се работи. Защото такъв дебат не се е състоял”, коментира проф. Антоанета Христова.

По думите й тази година ще бъде изпълнена с много напрежение  и с тонове на критичност, тъй като много политики стигнаха до момента, в който трябва да има решителни действия и решителни реформи.

Гешев: Има производство, което поражда неясноти за имунитета на президента

„Главният прокурор в момента се показва като много активен. Има задържани хора с обвинения за кризата в Перник. Много хора се притесняват какво ще следва оттук нататък", коментира тя.

Според Слави Василев действията на президента за промяна на системата са свързана с питането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд. По думите му смяната на системата не означава преминаване от демократичен към тоталитарен режим."В рамките на една демокрация можем да преминем от парламентарно управление към полупрезидентски режим", коментира той. 

ИМУНИТЕТЪТ НА ПРЕЗИДЕНТА: Какво може да е тълкуванието на Конституционния съд?

Василев припомни, че процедурата за отстраняване на президента не минава през главния прокурор, а през парламента. 

Целия разговор гледайте във видеото