Той може да маркира определени видове ракови клетки и да ги унищожава

Учени от Санкт Петербург са превърнали ензими, на базата на молекулите на ДНК, в наноробот, който може да маркира определени видове ракови клетки и да ги унищожава. Това съобщи пресслужбата на университета ИТМО, цитирана от ТАСС.

Учени: Ракът може да е заразен

"Нашият ДНК наноробот се състои от две части: детекционна и терапевтична. Терапевтичната част изрязва патогенната РНК. Другата част от нашия робот му позволява да открие засегнатите клетки, маркирайки ги при наличието на "неправилна“ РНК", каза Екатерина Гончарова.

Има ли пробив в борбата с рака и има ли повод за тревога заради коронавируса?

Много дезоксирибозоми, създадени през последните години, могат да разпознаят определени РНК и ДНК вериги и да ги разрежат, отбелязват изследователите.  Това им позволява да се използват за потискане на работата на определени гени, за отстраняване на ракови клетки или микроби от РНК-веригите по определени шаблони, които използват за сглобяване на нови протеинови вериги, предаде БГНЕС.

Учени направиха революционен пробив в борбата с рака

Пресслужбата на университета ИТМО отбелязва, че потенциално предимство на предложената концепция е цената. Създаването на такъв наноробот дори в лабораторни условия струва около 1000-1500 рубли (около 25 долара).

Кайсиевите ядки могат да помогнат в борбата с рака

За практическото им използване, както самите учени отбелязват, е необходимо да се решат редица други въпроси, включително да се провери ефективността и безопасността на такива ДНК машини върху клетките на експериментални животни, както и да се разбере как те могат да бъдат доставени вътре в раковите клетки.