Затворени са близо 1300 училища

От днес в половин България е обявена грипна епидемия. Специални мерки важат вече и за областите Пловдив, Сливен, Силистра и Видин. Така в 14 от общо 28 области в страната се ограничават плановите операции и свижданията в болниците.

Расте броят на градовете, обявили грипна епидемия

Преустановяват се женските и детските консултации. Мерките важат и за общо около 30 общини. Без все още да има обявена епидемия, в област Враца децата излизат в грипна ваканция от днес. На границата между първия и втория срок затворени остават близо 1300 училища.

Грипна епидемия в София

В 21 области в страната поради висока заболеваемост е преустановен учебният процес днес, като няма да се учи в 1850 училища и две детски градини, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

От днес не са на училище и учениците в областите Видин, Велико Търново, Враца, Пловдив, Силистра, Сливен. Те ще са в грипна ваканция до 5 февруари включително.
Продължават да не учат децата в областите Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Смолян, София-град, София-област, Хасково и Ямбол.

Учебни занятия продължават да се водят в областите Плевен, Русе, Стара Загора, Търговище и Шумен.

В останалите 2 области на страната - Ловеч и Разград, учебните занятия са преустановени само в отделни училища. Не учат учениците в 7 училища в област Ловеч и в едно училище в с. Острово, област Разград.

Не се извършват занимания и в 2 детски градини в с.Сушево и Завет, Разградска област.

Въз основа на продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции, считано от 30 януари се обявява грипна епидемии в област Стара Загора, съобщиха от РЗИ.

Засегнати са възрастовите трупи до 63 години.

С оглед прекъсване ни епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, предлагаме прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора за периода 30 януари – 7 февруари 2020 г.