Спецакция се проведе и в офиси на Васил Божков

Арести в Комисията по хазарта. Прокурори и полиция влязоха в сградата на комисията в сряда сутринта. Задържани са и отведени за разпит са 8 души, след които и председателят Александър Георгиев, съобщи Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Разследването е заради това, че "Националната лотария" е плащала милиони по-малко данъци, без държавната институция да се намеси.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

 

Пред камерите повечето от изведените от сградата бяха лаконични. Началникът на отдел "Контролна дейност" Тодор Марков заяви, че няма повод за тревога.

Това е втора акция в Комисията по хазарта, след като само преди седмица служители на прокуратурата влязоха там и иззеха документи във връзка с начина на изчисляване на таксите за "Националната лотария".

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

 

Видео: БГНЕС

Почти по същото време започна и полицейската акция в офис на "Националната лотария" на улица „Фритьоф Нансен“ в столицата. Полицейска и прокурорска проверка имаше и в централата на "Нове холдинг", която е собственост на Васил Божков. Сградата се намира на улица "Московска", недалеч от храма "Ал. Невски". 

Спецакции в офиси на Васил Божков (ВИДЕО+СНИМКИ)

По същото време имаше проверки и в бившата резиденция в парк „Витоша“, за която също се смята, че е свързана с бизнесмена.

Общият брой на задържаните при акциите е над 16, съобщи главният прокурор Иван Гешев.

Видео: БГНЕС

Комисията по хазарта е органът, който се занимава с даването на лицензи и контрол над хазартните игри. На 22 януари акцията в сградата продължи повече от пет часа, като бяха изнесени няколко кашона с документи. Днес отново преглеждаха документи с часове.

Междувременно от Държавната агенция за финансова инспекция обясниха, че от 2014 г. насам държавното тото и частните лотарийни игри са плащали различни налози според различни ставки. И проверката показвала, че ако частните хазартни оператори са плащали, колкото държавното тото, то събраната сума щяла да бъде поне с 200 милиона повече.

 

Репортери: Златина Зехирова, Владислава Тричкова