Това е каузата на “Неща с душа“ – финалисти в шестото издание на инициативата

Научаването на нови знания минава през играта. С тази нагласа сплотеният екип на една малка работилница във Варна образователни игри и материали помагат на децата да учат по-лесно. А това е особено полезно и за деца със специални образователни потребности. 

Проектът на Кунка Великова и Николинка Димова "Неща с душа" е финалист в ПРОМЯНАТА - най-голямата социално-отговорна инициатива на Нова Броудкастинг груп. Тя се осъществява за шеста поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България.

ПРОМЯНАТА започва от родителите

Преди две години екипът на "Неща с душа" започва да развива адаптирането на учебни материали към деца със специални потребности.

"Най-трудното за тях е, че трябва да се учи с помагала, които са базирани на метода "тетрадка и химикал". Това е трудно за възприемане, защото повечето от тях имат нужда от движение и от нещо физическо, което могат да докоснат, нещо, което да стимулира всичките им сетива наведнъж", споделят създателките на проекта.

Така се стига до работилницата на "Неща с душа". Тук, екип от девет души разработва различни помагала. Всички материали са създадени в партньорство със специалисти и са ръчно изработени с много любов от хора с увреждания. Техните ръце създават повече от 50 различни изделия.

ПРОМЯНАТА е в това да ни пука

С образователни игри на "Неща с душа" децата могат да развиват важни умения като фината си моторика, координация, речта и въображението си.

"Обратната връзка е много положителна. Много клиенти, детски градини и специалисти и родители ни изпращат снимки на това как децата се ангажират с продуктите и разказват как е преминала работата им с него. Учейки чрез тях, те играят и се забавляват, правят нещо, което им е интересно и неусетно подобряват знанията и уменията си."

Екипът на работилницата се надява чрез "Неща с душа" всяко дете да се чувства прието, да учи без стрес, да се развива и да е удовлетворено. Затова чрез ПРОМЯНАТА те искат да продължат да създават "Неща с душа".

Може да гласувате за финалистите в тазгодишното издание на най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA – ПРОМЯНАТА на адрес nova.bg/promyanata.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за шеста поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 100 000 деца и младежи от цялата страна.