Президентът обяви, че в скоро време се очаква да бъде построен самолетоносач

Турция ще започне производството на собствени изтребители през 2023 г., заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БГНЕС.

„Началото на производството на собствени военни самолети е планирано за 2023 г. и ще бъде най-добрият отговор към онези, които не желаят да доставят на Турция Ф-35”, каза той по време на откриването на комплекса по утилизация на боеприпаси в Къръккале.

Президентът допълни, че на въоръжение във ВВС на Турция скоро ще постъпят балистични ракети местно производство „Bozdoğan”. В скоро време се очаква да бъде построен и първият турски самолетоносач.

Ердоган: Има алтернативи на F-35 и офертите идват

Доставката на руските противоракетни системи С-400 през 2019 г. предизвика сериозна криза в отношенията между Турция и САЩ. По думите на Ердоган, С-400 ще бъдат въведени напълно в експлоатация през април тази година. Вашингтон настоя Анкара да се откаже от сделката с руските системи и да закупи американските комплекси "Пейтриът", като в същото време заплаши да отмени продажбата на новите изтребители Ф-35 и да въведе санкции срещу Турция.