NOVA ще ни покаже какво се крие зад професията на съдебен лекар

Тази неделя в „Темата на NOVA” авторът Даниела Пехливанова и операторът Росен Илиев ще покажат на зрителите какво се крие зад професията съдебен лекар, която малцина избират за свое призвание.

Работата им често остава зад стените на отделенията по Съдебна медицина. Работят в морги, понякога напомнящи филм на ужасите. В най-голямата - тази в Александровска болница има натрупани над 100 тела, които препълват хладилните камери. Покойници стоят там с години, тъй като заради различни бюрократични спънки не могат да бъдат погребани. Проблемът е повдиган нееднократно от NOVA през годините, но още не е решен.

Съдбите на всички хора, стоящи зад анонимните номера в моргата, са напълно различни. Все пак по едно си приличат – всички те чакат последния подпис, след който ще потеглят към вечния си покой. Някои са в моргата, защото са свързани с различни престъпления и понякога минават години, докато получат разрешение за изнасянето им. Други, имат близки, които отказват да платят за погребение, а без подпис от тях, до получаване на документи за социално погребение, чакането продължава.

Част от проблемите, с които се сблъскват ежедневно съдебните лекари, е липсата на електронен регистър, който забавя процесите. В Александровска болница се опитват по всички начини да забързат процеса, за да се стигне до социално погребение за всеки непотърсен, което се заплаща от общината. В Съдебната медицина допълнителни средства трудно се наливат. От Здравната каса няма допълнително финансиране, тъй като щом човек почине, вече няма право на клинични пътеки. За участието на съдебни лекари в медицински експертизи при криминални случаи трябва да плащат структурите на МВР. В Александровска обаче заявяват, че все още имат неизплатени хонорари за стотици хиляди лева. Сума, която от МВР обясниха, че плащат регулярно, доколкото стига бюджетът. Лекарите обаче са в готовност да спрат да работят, ако проблемът най-накрая не бъде решен.

От края на миналата година Здравното министерство отпусна средства за отделенията по съдебна медицина в страната. Пари са получили и в София и във Враца. Именно с част от тях в Александровска болница вече са започнали ремонт.

Тази неделя в „Темата на NOVA” зрителите ще видят един контрастен разказ за липсата на покой, дори и след смъртта, за средната възраст на съдебните медици, която отдавна е предпенсионна и за състоянието на моргите, но също така за призванието да си лекар, за справянето с трудностите и борбата с институциите.

Да си съдебен лекар се оказва диагноза до живот. Казват, че не са по-различни, но трябва сила и кураж, за да се срещаш всеки ден със смъртта.

Гледайте „Диагноза: съдебен лекар“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 16 февруари, веднага след централната емисия новини.