Ако искаме да напреднем, ще трябва да инвестираме в иновации и изследвания, заяви Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че застава зад модерен бюджет на ЕС, който ще се основава на приоритети като Зелената сделка и дигитализацията.

„Ако ЕС иска да напредне през следващото десетилетие, той ще трябва да инвестира в иновации, изследвания и нови приоритети. Ето защо модернизирането на бюджета ще бъде моята цел в тези преговори“, заяви Фон дер Лайен, предаде БГНЕС.

Борисов: Зелената сделка е голям проблем за България (ВИДЕО)

Пристигайки на срещата на върха на Европейския съвет, посветена на новия седемгодишен бюджет на ЕС, председателят на ЕК коментира, че преговорите ще бъдат дълги и трудни.

Тя приветства предложението на Европейския съвет, което поставя акцент върху европейската Зелена сделка. Тя разглежда цялостен европейски преход, насочен към опазване на околната среда и климата и така наречената цифрова революция, които са приоритети на ЕК.

Борисов към Урсула фон дер Лайен: Изменението на климата е глобален проблем

„За нас е важно поне 25% от бюджета да бъде насочен към проекти, които са в рамките на Зелената сделка”, заяви Фон дер Лайен.

Малко по-рано днес германският канцлер Ангела Меркел сподели опасенията си, че е малко вероятно да бъде постигнато споразумение по европейския бюджет.